Nyheter 1.9.2024
Den 26 augusti lade vi in Bina för vinterförvaring. Det visar sig att säsongen 2024 inte varit särdeles lyckad. En torr majmånad begränsade vårblommorna och den nektar som skulle vara behövlig. Detta år blir det den minsta mängd honung hittills.
Samhällena, de är fem stycken, är pigga och de protesterar på rättmätligt vis då de blir tvungna att lämna ifrån sig ramarna med honung. När de lungnat sig fick de en rejäl dos Oxalsyra (1 dl/samhälle) som skall bekämpa det kvalster som finns inne i samhällets låda.
Sedan som belöning fyllde vi på matningslådorna med sockerlösning. Nästa skötsel av bina blir i december då de ännu för oxalsyra i rökform och sedan slutligen blir sammhällena intäckta med tygsäckar som hindrar gnagare och fåglar fån att våldgästa.
Nu kan vi glädas åt att alla bisamhällen, dvs 5 st, är aktiva och igång.
Skulle däremot ändå tro att årets honung kommer att bli mindre pga den torra perioden.
Bisamhället har haft en jobbig vinter och de förbereder sig nu för sommaren. Det finns Sälg och Vide inärheten som blommar och nu finns även Tussilagon och Maskrosor. Ett samhälle har det så jobbigt att sannolikt skall drottningen bytas ut där. Samhällena mådde väl hösten 2023 och de förberedde sig bra för övervintran men luftfuktigheten under vintern tillsammans med den regniga perioden gjorde att de inte kunde tillgodosätta den sockerlösning som fanns i översta lådan.
Bina vilar till slutet av april då solen värmer upp samhällena och nu är de mycket aktiva igen. Vi ser fram emot en mycket blommig och var/fuktig vår sommar för att få bästa och mesta möjliga mängd nektar till honung
På alla bins vägnar, tack för sommaren 2024 och nu mot sommaren 2025!
Allmänt om biskötseln på Våtskär
Ett bisamhälle på 60 000 individer huserar sedan sommaren 2021 på Våtskär och sköter tillsammans pollineringen av hela ön. De arbetar på en radie på ungefär 2 km och återvänder till kupan på kvällen.
Efter sin vintervila har bina nu forslats till Våtskär för sommarsäsongen, med start den 24 maj 2022.
Pollinerarna är som känt viktiga för ekosystemen, men just Våtskär är en optimal miljö för ett bisamhälle, med öns ekojordbruk och många gårdar och stugor.
Då omständigheterna är gynnsamma kan bina producera stora mängder honung, som sedan slungas med hjälp av experterna från Marbacka bigård i Liljendal, som också hjälper Boje med skötseln av bikuporna.
Projektet fick redan första sommaren 2021 en lovande start: bina kan påträffas på flera ställen av ön, och de producerade under sin första sommar dryga 20 kg honung, som hade strykande åtgång.
Hur känner man igen Våtskärbina och bin i allmänhet?
– kroppen är långsmal som getingarnas men färgen är ljusbrun och svart med knappt synliga vita ränder
– bina har en kortare behåring än humlorna, men klart mer än getingarna
– bina kan ibland ha tydliga gula “sockor” på fötterna, dvs. ansamlingar av pollen som fastnat på foten
Läs mer om hur man ser skillnad mellan de olika pollinerarna och om hur ett bisamhälle fungerar.